2015. augusztus 21., péntek

Mi fán terem a kiwano?

Lelkes kertész kolléganőmnek köszönhetően ismerkedtem meg ezzel a helyes kis gyümölccsel, ugyanis a balkonkertjéből szüretelt le egy azaz egy darab példányt a minap.
Bemutatkozik a kiwano vagy más néven szarvas dinnye.


Legtöbb helyen tüskés uborkának nevezik, tény, hogy az uborkafélék családjának tagja és bizton állíthatom, hogy szúr is, viszont a tüskés uborka egész pontosan egy Nyugat-Indiában őshonos zöldséget takar. Íme:

Forrás: https://www.edenseeds.com.au
A kiwano a Kalahári sivatagból származik, kívül sárga színű, belül pedig zöld kocsonyás húsban apró fehér magok csücsülnek. Található benne A, C, B1, B2, B5, B5-vitamin, valamint, kálium, kálcium, mangán, vas, magnézium, cink.
Az íze savanykás, olyan, mintha a zöld almát zöld citrommal keresztezték volna. Állagra engem a maracujára emlékeztet. Alkalmas lehet joghurtokba, turmixba keverni. Megér egy próbát, ha szembejön veletek a boltban, bátran vigyétek magatokkal! Ha pedig kihívásra vágytok és van lehetőségetek a balkonon egy mini oázist teremteni, akkor vessétek el tavasszal a magokat és nyár végén arassátok le a friss szarvas dinnyéket, majd húzzátok ki magatokat és dicsekedjetek el vele a szomszédnak.


A kiwanot ezúttal csak úgy lazán egy kis kanállal eltüntettük, ez a volt ami "cigiszünetünk" munkaidőben.
Ha viszont édességre vágytok és szeretnétek megkóstolni, akkor fogyaszthatjátok úgy, mint ahogy én ízleltem meg a maracuját legelőször, kókuszos sült banán tetején joghurttal. Mennyei!

Receptért KLIKK IDE





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése