A gombáról jó tudni, hogy nehezen
emészthető táplálék, sőt vannak, az emberi szervezet számára emészthetetlen
részei. Igaz ugyan, hogy tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat amit
szervezetünk kíván, viszont ezek a gomba sejtfalai között találhatóak, amelyek
kitinből állnak és ezeket az emésztőenzimeink nem tudják lebontani. Nagyobb az
esély rá, hogy több hasznos anyagot tudunk felhasznosítani belőle, ha apróra
van szeletelve. Szénhidráttartalmuk alacsony, víz és rosttartalmuk pedig magas.
Egyes típusokban sok a C, B1, B2 és E vitamin, valamint megtalálható benne a
D-vitamin elővitaminja is, ami napfény hatására alakul át D-vitaminná
szervezetünkben.
Ha bátrak vagytok, akkor irány az erdő, aztán a gombavizsgáló, majd a konyha, vagy csak szimplán nézzetek gomba után a piacokon!
Füstölt sajtos, spenótos töltött gomba pennével
Hozzávalók 3 főre:
fél
zacskó penne tészta
9 db
nagyobb méretű sampion gomba
fél kg
friss spenót (mirelit püré is lehet abból fele annyi is elég)
10 dkg
füstölt reszelt sajt
1
kisebb fej vöröshagyma
1 duci
gerezd fokhagyma
5 dkg
hántolt natúr napraforgó mag
További részletekért KLIKK IDE
Csirke Stroganoff módra bulgurral
Hozzávalók 2-3 főre:
fél
csirkemell
15 dkg
gomba
3 szál
újhagyma
3-4 db
kis méretű csemege uborka
1 deci
tejföl
1 deci
főzőtejszín
só,
bors
kókuszzsír
1
csésze bulgur
További részletekért KLIKK IDE
Petrezselymes vargánya spenótos kuszkusszal
Hozzávalók 3 főre:
30 dkg
vargánya
1-2 db
paradicsom
1 kis
fej vöröshagyma
2 duci
gerezd fokhagyma
fél
csokor petrezselyem
1 bögre
kuszkusz
2 db
paradicsom
30 dkg
friss spenótlevél
olaj
só,
bors
További részletekért KLIKK IDe
További gombás recepteket a Pálmafa Project Blogra kattintva találtok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése