2015. szeptember 16., szerda

Kedvenc gombás receptjeim

Ősszel a gombaszezon is kezdetét veszi, bár megmondom őszintén nem vagyok egy nagy gombarajongó és túl gyakran nem is készítek gombás ételeket, de van néhány kedvencem, ami nagy népszerűségre tett szert.


A gombáról jó tudni, hogy nehezen emészthető táplálék, sőt vannak, az emberi szervezet számára emészthetetlen részei. Igaz ugyan, hogy tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat amit szervezetünk kíván, viszont ezek a gomba sejtfalai között találhatóak, amelyek kitinből állnak és ezeket az emésztőenzimeink nem tudják lebontani. Nagyobb az esély rá, hogy több hasznos anyagot tudunk felhasznosítani belőle, ha apróra van szeletelve. Szénhidráttartalmuk alacsony, víz és rosttartalmuk pedig magas. Egyes típusokban sok a C, B1, B2 és E vitamin, valamint megtalálható benne a D-vitamin elővitaminja is, ami napfény hatására alakul  át D-vitaminná szervezetünkben.

Ha bátrak vagytok, akkor irány az erdő, aztán a gombavizsgáló, majd a konyha, vagy csak szimplán nézzetek gomba után a piacokon!


Füstölt sajtos, spenótos töltött gomba pennével

Hozzávalók 3 főre:
fél zacskó penne tészta
9 db nagyobb méretű sampion gomba
fél kg friss spenót (mirelit püré is lehet abból fele annyi is elég)
10 dkg füstölt  reszelt sajt
1 kisebb fej vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
5 dkg hántolt natúr napraforgó mag

További részletekért KLIKK IDE

Csirke Stroganoff módra bulgurral

Hozzávalók 2-3 főre:
fél csirkemell
15 dkg gomba
3 szál újhagyma
3-4 db kis méretű csemege uborka
1 deci tejföl
1 deci főzőtejszín
só, bors
kókuszzsír
1 csésze bulgur
További részletekért KLIKK IDE

Petrezselymes vargánya spenótos kuszkusszal

Hozzávalók 3 főre:
30 dkg vargánya
1-2 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
1 bögre kuszkusz
2 db paradicsom
30 dkg friss spenótlevél
olaj
só, bors 
További részletekért KLIKK IDe

További gombás recepteket a Pálmafa Project Blogra kattintva találtok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése