2015. október 19., hétfő

Ezeket a gesztenyés ételeket ne hagyd ki!

A gesztenyesütés épp úgy hozzátartozik nekem az őszhöz, mint a sütőtökös ételek, vagy a sárguló, hulló falevelek látványa... Nem bírom ki nélküle, viszont csak házilag, az igazi gesztenyéből készített finomságokat tudom megenni, a bolti gesztenyepürét és abból kreált sütiktől fejvesztve menekülök, soha, de soha nem bírtam a torkomon se letolni, émelygek szinte tőle... Talán, mert az a pempő nem sok gesztenyét látott?

Pedig a gesztenye kiváló élettani hatásokkal bír. Régen a nincstelenek számára Nyugat-Európában kijelöltek a gesztenyetermő területeken egy-egy szelídgesztenyefát, ami segített nekik túlélni a zord időket. Nem véletlenül, hiszen szénhidráttartalma nem kevés, ezen belül a keményítő mennyisége jelentős, ugyanakkor zsírok, olajok és fehérje is található benne. Vitaminok közül, C, B1, B2 szerepelnek a sorban, de főleg E-vitamin tartalma kiemelkedő, ami csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, szerepe van a rák megelőzésben antioxidáns vegyület lévén. Az E-vitaminra bőrünknek is nagy szüksége van rá, nem hiába használja  a szépségipar is különböző krémek készítéséhez. 

Úgyhogy elkezdtem kísérletezni, hogy a sült gesztenyén kívül, - amit tonna számra bírnék enni, bizony más ételek is lehetnek finomak vele. Igen, lehet kicsit macerásnak tűnik elsőre, hogy megsütöm, pucolgatom, de nézzük a jó oldalát, közben lehet melegedni, beszélgetni, jó esetben nem magunkban.., zenét hallgatni, meginni egy pohár kakaót vagy forralt bort egy ráérős őszi délutánon, és egyáltalán élvezni az őszt, akkor is ha kint esik. Higgyétek el megéri, mert a bolti gesztenyés krémek, pürék meg sem közelítik az otthon elkészített verziókat!

Gesztenyekrémek
Hozzávalók 2 pohárhoz:
fél kg gesztenye, megsütve 25 dkg
A főzéshez:
2 dl tej
1 dl víz
1 csapott evőkanál nádcukor vagy vaníliás cukor
fél mokkáskanál őrölt fahéj vagy vaníliarúd kikapart belseje
További részletekért KLIKK IDE

Fehérboros gesztenyekrémleves
Hozzávalók két főre:
25 dkg sült, pucolt gesztenye ( kb. fél kg héjastól)
kb. 4 dl tej (amennyi ellepi a gesztenyeszemeket)
1 deci félédes fehér bor
méz vagy nádcukor ízlés szerint pár kanál
További részletekért KLIKK IDE

Sült gesztenye rozmaringos vajjal
Hozzávalók:
fél kg gesztenye
2-3 rozmaring ág
só, bors
2-3 evőkanál vaj
További részletekért KLIKK IDE

További gesztenyés receptek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése