Pedig
a gesztenye kiváló élettani hatásokkal bír. Régen a nincstelenek számára Nyugat-Európában kijelöltek a gesztenyetermő
területeken egy-egy szelídgesztenyefát, ami segített nekik túlélni a zord
időket. Nem véletlenül, hiszen szénhidráttartalma nem kevés, ezen belül a
keményítő mennyisége jelentős, ugyanakkor zsírok, olajok és fehérje is
található benne. Vitaminok közül, C, B1, B2 szerepelnek a sorban, de főleg
E-vitamin tartalma kiemelkedő, ami csökkenti a szív és érrendszeri betegségek
kockázatát, szerepe van a rák megelőzésben antioxidáns vegyület lévén. Az
E-vitaminra bőrünknek is nagy szüksége van rá, nem hiába használja a
szépségipar is különböző krémek készítéséhez.
Úgyhogy elkezdtem kísérletezni, hogy a sült gesztenyén kívül, - amit tonna számra bírnék enni, bizony más ételek is lehetnek finomak vele. Igen, lehet kicsit macerásnak tűnik elsőre, hogy megsütöm, pucolgatom, de nézzük a jó oldalát, közben lehet melegedni, beszélgetni, jó esetben nem magunkban.., zenét hallgatni, meginni egy pohár kakaót vagy forralt bort egy ráérős őszi délutánon, és egyáltalán élvezni az őszt, akkor is ha kint esik. Higgyétek el megéri, mert a bolti gesztenyés krémek, pürék meg sem közelítik az otthon elkészített verziókat!
Gesztenyekrémek
Hozzávalók 2 pohárhoz:
fél kg
gesztenye, megsütve 25 dkg
A
főzéshez:
2 dl
tej
1 dl
víz
1
csapott evőkanál nádcukor vagy vaníliás cukor
fél
mokkáskanál őrölt fahéj vagy vaníliarúd kikapart belseje
További részletekért KLIKK IDE
Fehérboros gesztenyekrémleves
Hozzávalók két főre:
25 dkg
sült, pucolt gesztenye ( kb. fél kg héjastól)
kb. 4
dl tej (amennyi ellepi a gesztenyeszemeket)
1 deci
félédes fehér bor
méz
vagy nádcukor ízlés szerint pár kanál
További részletekért KLIKK IDE
Sült gesztenye rozmaringos vajjal
Hozzávalók:
fél kg
gesztenye
2-3
rozmaring ág
só,
bors
2-3
evőkanál vaj
További részletekért KLIKK IDE
További gesztenyés receptek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése