2016. február 27., szombat

Száműznéd az életedből a fehér lisztet? Megmutatom mit használj helyette!

Olyan régóta szeretnék már egy laza összefoglalót írni arról, hogy ha szeretnétek ti is végleg kiiktatni a fehér lisztet a konyhátokból, akkor mivel helyettesíthetitek és konkrétan nekem hogyan sikerült ezt megvalósítani az évek során, és melyik lisztet milyen ételek készítésekor érdemes használni.
Ha eddig még sosem használtatok más lisztet és most próbálkoztok először, ne adjátok fel, ha az első étel nem sikerül vagy nem ízlik másik fajta liszttel. Ha tényleg változtatni szeretnétek, akkor menni fog az, de időt kell adni az ízlelőbimbóknak is, hogy átálljanak,ehhez pedig kísérletezni kell és kóstolni többfélét, hogy megtaláljátok ami nektek a leginkább megfelelő.
Nálam is repült ki gondolatban az ablakon sütemény, mert nem úgy nézett ki, nem jött fel a tészta stb, ilyenkor a megoldás pohárdesszert és jóóó sok gyümölcs, joghurt, krém stb. ami ápol és eltakar, meg egy kanál és semmi nem vész kárba. A sós, főtt ételeknél pedig mindig nagyobb a javítási lehetőség, lisztek tekintetében sem lehet nagyot tévedni, bátorság, hajrá!

1. Kelt tészták

Rögtön a "szentként" emlegetett kelt tésztával kezdem, amiről sokan állítják, hogy az csakis kizárólag fehér búza illetve rétesliszttel az igazi. Ezzel nem is vitatkoznék, a "nagyisüti az nagyisüti" és nyilván teljesen ugyanolyan nem lesz a végeredmény más lisztekkel. DE, nem lehetetlen a kelt tészta sütése sem reform üzemmódban. Nekem egyetlen megoldással sikerül a leghasonlóbb állagú, szerkezetű, ízű, illatú kelt tésztákat előállítani, ha fele-fele arányban keverem a teljes kiőrlésű és a fehér tönkölylisztet. Akár fánk, aranygaluska, bejgli, pogácsa van terítéken, főleg ezt a két fajtát használom, mert kelesztés szempontjából is a legideálisabb, ami a kelt tészta lelke ugyebár. Kezdetben a fehér liszttel kevertem a tönkölyt, aztán elhagytam az előbbit teljesen. Néha graham-, vagyis teljes kiőrlésű búzalisztet is használok, azzal is működik.

Tönkölylisztes recepteket itt találtok!

2. Palacsinták

Palacsintát sosem szerettem sütni,de mióta elkezdtem kókuszolajat használni a sütéshez és zablisztet a tésztájához, azóta szívesebben állok neki, de azért 5 db fölött szívesen átadom a lehetőséget másnak...
Zabliszt vagy zabkorpa is tökéletes, ilyenkor általában senkinek nem tűnik fel a különbség azok közül, akik a hagyományos palacsintákhoz vannak szokva.
Aztán jöhetnek a különlegesebb palacsinták, pl. gluténmentes, itt nálam szinte mindig a hajdinaliszt játszik, sós vagy édes töltelékkel, bármelyikhez szuper. Szeretek picit vastagabb tésztájúakat sütni ebből, rétegezni többféle gyümölccsel vagy zöldséggel. Aztán egyre gyakrabban használom a csicseriborsólisztet, ebből is inkább vastagabb tésztájú lepényeket érdemes sütni és inkább sós ízekben, nagyon jó az indiai fűszerezésű töltelékekhez. Bátran kísérletezzetek velük.

Palacsintareceptekért KLIKK IDE!



3. Főzelékek, mártások sűrítése

Egyre ritkábban teszek a főzelékbe lisztes habarást vagy rántást, praktikusabb pár evőkanál zöldséget a végén leturmixolni és azt visszakanalazni a főzelékbe. Persze vannak kivételek, klasszikusok a hagyományos "piros" borsófőzeléket én is habarva szeretem tejföllel. Ilyenkor jöhet képbe a rozsliszt, ami nekem sütiknél nem vált be, nem kel meg a tészta, és nagyon masszív, kemény állaga lesz, "túl reform" hatást kelt. Főzelékbe viszont az az egy-két evőkanál teljesen jó, illetve természetesen a tönköly és hajdinaliszt is tökéletes hozzá. Ezeken kívül én még gyakran használom az étkezési kukoricakeménytőt is mártásokhoz, currykhez.

Főzelékrecepteket itt találtok!


4. Galuskák, nokedlik

Ha pörkölt mellé nokedlit szeretnék köretnek, akkor szintén vagy a zabliszt illetve zabkorpa után nyúlok, vagy tönkölyliszt után. Sokaknak furcsa a sűrűbb állagú rostdúsabb galuska, ilyen esetben vagy keverjetek hozzá valamilyen fehér lisztet is tönkölyt például, vagy egy csipet szódabikarbóna levegősebbé teszi a végeredményt.

Zabgaluska receptért KLIKK IDE!



5. Kenyér, zsemle

Párszor készítettem csak ilyesmit, ilyenkor vagy követem az eredeti receptet, vagy kísérletezem és variálom a liszteket, tönkölyt, rozslisztet, grahamlisztet. Grahammel és tönköllyel mindig jó a végeredmény, rozslisztnél csak akkor, ha van mellette valamilyen fehérliszt is.

A Lenmagos kenyér receptjét itt találjátok!

6. Rétesek

Felejtőőőős.... A megoldás, fehér búza és rétesliszt és 1 db Nagyi meg az ő két kis keze.

Néha bűnözni ér és kell is!

2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írod, én is ide jutottam, több éves kísérletezés után. Cukorbeteg vagyok, szóval nem választás: muszáj. A diót is használom liszt helyett, egyelőre csak részben, teljesen helyettesíteni még nem mertem. Köszi!

    VálaszTörlés