A petrezselyem talán az egyik leggyakrabban használt, gyógyászatilag is elismert fűszernövény. Azt éttermekben számtalanszor találkozunk tányérunk a petrezselyemmel, ami nem csak remek dekoráció, ízletes fűszer, hanem számos jótékony hatással is van az emberi szervezetre. Gyulladáscsökkentő- és görcsoldó hatását már az őskorban is ismerték ezen kívül számos gyógyhatásáról tudunk. Tartalmaz C-vitamint, vasat, mangánt és káliumot is. Nem csak főtt ételeket ízesíthetünk vele, hanem mint zöldség, turmixokba is igazán finom és egészséges.
Az ókori rómaiak kedvelt gyógynövénye volt a lenmag és a hagyma mellett. A hatóanyagait, mit vizelethajtó, veseműködést fokozó, hólyaggyulladások fájdalmát és gyulladáscsökkentő hatását már ebben az időben jól ismerték.
Simaizom görcsoldó hatása miatt epe, máj és menseses görcsöknél alkalmazták már a 12. században, majd később salermoi orvos-iskola is említi gyógyító erejét, de ekkor már májpanaszokra, emésztési zavarokra és bőrbetegségekre is alkalmazták. A petrezselyem továbbá megnyugtatja a gyomrot és javítja az étvágyat.
A petrezselyem sok C-vitamint tartalmaz - 166mg/100g -, ez háromszor több, mint amennyi a narancsban és körülbelül ugyan annyi, mint amennyi a fekete ribizliben van. A vastartalma is kedvező, hiszen 5,5mg van 100g petrezselyemben. A sok C-vitamin nem csak önmagában hasznos, hanem segíti az értékes mennyiségű vas felszívódását is. Tartalmaz továbbá mangánt (2,7mg/100g) és kalciumot is (245mg/100g).
K-vitamin tartalma is kiemelkedő, ami általában hiányzik a legtöbb ember szervezetéből, és ez korai csontritkuláshoz is vezethet. A petrezselyem fogyasztásával hozzájárulhat a K-vitamin beviteléhez.
Jótékony hatással van a vese működésére, emellett segíthet a vesekő és a vesehomok kiürítésében is. Hólyagpanaszok esetén remek vízhajtószerként alkalmazhatjuk, hiszen megszabadít a fertőzéseket okozó baktériumoktól.
Akár nyersen, akár teaként is fogyaszthatjuk. Egy-egy cserép petrezselyem remek, üde színfoltja lehet az irodai asztalunknak, nagy melegben pedig egy-egy kis darabot el is fogyaszthatunk belőle. Vízhajtás céljából azonban a legjobb az, ha petrezselyemlevélből teát készítünk, és egy-egy csészével mindig az étkezések előtt fogyasztunk belőle:
HOZZÁVALÓK
2 teáskanálnyi petrezselyemlevél
2-2,5 deci forró víz
![]() |
Petrezselyem tea |
ELKÉSZÍTÉS
Vágjuk fel apróra a petrezselyemleveleket, öntsük fel öntsük fel 2-2,5 deci forró vízzel, majd fedjük le és várjunk 10-15 percig. Szűrjük le, majd langyosra hűlve fogyasszuk.
Fontos a vitaminok bevitele a szervezetbe, ezért érdemes meginni napi egy gyümölcs illetve zöldségturmixot, ami hozzájárul a szervezet vitamin tartalmának kielégítéséhez. Az ilyen turmixoknál is használjuk alapanyagként a petrezselymet:
1 marék petrezselyem
2 alma
1 marék spenót
1 uborka
1 citrom
2,5 centis gyömbérdarab
A turmix elkészítése: Mosd meg és darabold fel a zöldségeket és a gyümölcsöket apróra, távolítsd el a magokat és a héjat. Dobáld bele a turmixgépbe az összes hozzávalót, valamint adj hozzá vizet és egy kevés jeget, hogy a végére turmixosabb állaga legyen. Mixeld, ameddig sima nem lesz.
A petrezselyem más zöldségekkel kombinálva hozzájárulhat az ekcéma kezeléséhez a vese és a béltisztító hatása révén mellyel a nyirokcsomók jobb működését segíti.
10dkg zeller
20dkg sárgarépa
5dkg petrezselyem
8dkg spenót
Váljék egészségetekre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése