2016. május 9., hétfő

Növényi tejek házilag

Sokan szeretnék a tehéntejet kiiktatni az életükből, de ez nem egyszerű én tudom. Érdekes, hogy gyerekkoromban ki nem álltam a tejet egymagában, viszont felnőtt fejjel elkezdtem időnként meginni egy-egy pohárral. Aztán rájöttem, hogy ez nem biztos, hogy jó nekem. Nem lettem laktózérzékeny, de attól még éreztem, hogy valami nem ok, a bolti tejekben nem bízom, a házi tej finom, de nagyon zsíros, szóval kóstolgatni kezdtem a növényi tejeket.
Most már bármelyiket megkapni itthon is, de a legtöbb esetben, ha a szándék meg is született a változtatásra, a növényi tejek ára a visszatartó erő. Vagy az íze, vagy mindkettő, illetve sok esetben ezek rengeteg plusz cukrot tartalmaznak, persze azért vannak kivételek, de sok boltban csak egyfélét árulnak.
De van egy másik megoldás, ha otthon készítitek. Ez ugyanis nem egy bonyolult feladat és olcsóbb is.
Összegyűjtöttem, hogy nekem mit sikerült kihozni ezen a fronton, nem titok, hogy a kókusztej a kedvencem, és talán ez a legegyszerűbb, leggyorsabb is, ráadásul nagyon gazdaságos, a visszamaradt kókuszt még simán el lehet használni süteményekhez, a reggeli zabkásába, semmi nem vész kárba.
Aztán jön a sorban a rizstej és a mandulatej, végül a zabtej, utóbbi nekem hatalmas eufóriát nem okozott, de iható, viszont ajánlott némi plusz ízesítés hozzá, vanília, fahéj stb.
Próbálkozzatok, kísérletezzetek, kóstoljatok és főzzetek velük, akár főzelékhez, mártásokhoz is tökéletesek!

Rizstej
Részleteket itt találtok!


Kókusztej
Részleteket itt találtok!
Zabtej 
Részleteket itt találtok!


A mandulatej receptet pedig itt találjátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése