2016. augusztus 29., hétfő

Gyere hétvégén Budafokra pezsegni

Három évvel ezelőtt költöztem Budafokra, aminek azóta is minden nap nagyon örülök. Bár, amikor kérdezik hol lakom, és meghallják, hogy Budafokon, akkor általában az a reakció, hogy: "Ó, az nagyon kint van nem? vagy "Miért ennyire messze?". No kérem, akkor szeretném elmondani, hogy itt van a 47-es villamos végállomása, amire, ha felpattansz, akkor gyorsan bent vagy a Belvárosban. Vagy remek a busz közlekedése, amivel gyorsan átröppenhetsz a város másik felébe átszállás nélkül.

De miért is írom mind ezt?

Mert szeretnélek benneteket meginvitálni a 27. Pezsgő és Borfesztiválra, ami most hétvégén lesz, és nem szeretném, ha azért nem jönnétek, mert azt hiszitek, hogy a világ végén van.



Tudjátok, hogy itt van a buborékok fellegvára? 

A budafoki pincerendszer Közép-Európa legnagyobb összefüggő mészkőpince rendszere. Az első nagykereskedő Dietzl József volt, aki letelepedett és 1849-ben pincészetet alapított a hegyoldalon. A Törley-pezsgőgyár megjelenését a François- (1886.), majd több rövidebb életű pezsgőgyár követte. A Czuba-Durozier konyakgyár 1884-ben kezdett működni szintén a Péter-Pál u. elején.

Törley József 1882-ben elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbevájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.



A millenniumi kiállításon TÖRLEY-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a TÖRLEY már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt.

1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A TÖRLEY pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában. Ami pedig a legnagyobb elismerés: ekkor már Párizsban is ittak TÖRLEY-t.

No hát ilyen patinás helyre invitállak benneteket, ahol  remek koncertek és programok lesznek egyaránt 6 helyszínen. 20 helyi pince és 8 vendég borászat nedűit kóstolhatjátok, finom ételek kíséretében.

A dínomdánom szombaton kezdődik és egészen vasárnap estig tart. Ilyenkor kinyitnak a pincék, és így alkalom nyílik arra, hogy bekukkanthassatok a borkészítés kulisszatitkaiba.
Sőt még a világ egyik legnagyobb újratölthető hordóját is  megnézhetitek a Sörház utcában, a Leanderes Pincében.

Kép: nol.hu

A nagyság magáért beszél

102 200 liter borocskát képes magában tartani, ami azt jelenti, hogyha teljesen tele lenne, és csapra vernék, akkor 2 millió és 4 ezer embert lehetne meghívni fél deci borra belőle. De úgy is mondhatnánk, hogy Megvendégelhetnénk belőle Budapest teljes lakosságát ( 1 757 618 fő, 2015 évben) és még a környező településekről is hívhatnánk vendégeket.

A tölgyfából készült hordótest 125 dongából áll, amelyek több, mint 6 méter hosszúak és  13-19 cm vastagok. Üresen a hordó 18 tonna. A hordó első fenekét Szabó István népi fafaragóművészszüreti élőképe díszíti, ahol önmagát is megörökítette, amit épp a szőlő prés munkáját ellenőrzi.

Ennyi matek és történelem után ránk fér egy kis lazítás Fabián Juli és a Zoohacker tolmácsolásában, és ha tetszik, akkor gyertek Budafokra, mert ők is fellépnek szombaton este fél 10-től az Oroszlános udvarban.
Az összes programról és tudnivalókról ITT olvashattok.


 Felhasznált forrás: nol.hu és torley.hu










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése