De miért is írom mind ezt?
Mert szeretnélek benneteket meginvitálni a 27. Pezsgő és Borfesztiválra, ami most hétvégén lesz, és nem szeretném, ha azért nem jönnétek, mert azt hiszitek, hogy a világ végén van.
Tudjátok, hogy itt van a buborékok fellegvára?
A budafoki pincerendszer Közép-Európa legnagyobb összefüggő mészkőpince rendszere. Az első nagykereskedő Dietzl József volt, aki letelepedett és 1849-ben pincészetet alapított a hegyoldalon. A Törley-pezsgőgyár megjelenését a François- (1886.), majd több rövidebb életű pezsgőgyár követte. A Czuba-Durozier konyakgyár 1884-ben kezdett működni szintén a Péter-Pál u. elején.
Törley József 1882-ben elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbevájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.
A millenniumi kiállításon TÖRLEY-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a TÖRLEY már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt.
1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A TÖRLEY pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában. Ami pedig a legnagyobb elismerés: ekkor már Párizsban is ittak TÖRLEY-t.
No hát ilyen patinás helyre invitállak benneteket, ahol remek koncertek és programok lesznek egyaránt 6 helyszínen. 20 helyi pince és 8 vendég borászat nedűit kóstolhatjátok, finom ételek kíséretében.
A dínomdánom szombaton kezdődik és egészen vasárnap estig tart. Ilyenkor kinyitnak a pincék, és így alkalom nyílik arra, hogy bekukkanthassatok a borkészítés kulisszatitkaiba.
Sőt még a világ egyik legnagyobb újratölthető hordóját is megnézhetitek a Sörház utcában, a Leanderes Pincében.
![]() |
Kép: nol.hu |
A nagyság magáért beszél
102 200 liter borocskát képes magában tartani, ami azt jelenti, hogyha teljesen tele lenne, és csapra vernék, akkor 2 millió és 4 ezer embert lehetne meghívni fél deci borra belőle. De úgy is mondhatnánk, hogy Megvendégelhetnénk belőle Budapest teljes lakosságát ( 1 757 618 fő, 2015 évben) és még a környező településekről is hívhatnánk vendégeket.
A tölgyfából készült hordótest 125 dongából áll, amelyek több, mint 6 méter hosszúak és 13-19 cm vastagok. Üresen a hordó 18 tonna. A hordó első fenekét Szabó István népi fafaragóművészszüreti élőképe díszíti, ahol önmagát is megörökítette, amit épp a szőlő prés munkáját ellenőrzi.
Ennyi matek és történelem után ránk fér egy kis lazítás Fabián Juli és a Zoohacker tolmácsolásában, és ha tetszik, akkor gyertek Budafokra, mert ők is fellépnek szombaton este fél 10-től az Oroszlános udvarban.
Az összes programról és tudnivalókról ITT olvashattok.
Felhasznált forrás: nol.hu és torley.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése