Nézzünk egy gyors "tudományos" megközelítést, miért ajánlják táplálkozás-kutatók, dietetikusok, egészség-guruk a zabkását reggelire:
- vízben oldódó és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Miért jó ez? A vízoldékony rostok segítenek csökkenteni a koleszterin-szintet és egyensúlyban tartani a vércukorszintet, az oldhatatlanok pedig segítik a normál emésztést.
- a zab értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint pl. cink, vas, szelén, mangán.
- kiegyensúlyozott reggelinek nevezik, mivel kellő arányban tartalmaz fehérjét és rostokat is.
Mi a saját tapasztalatom a zabkása-reggelikkel?
1) Nem jön rám a nassolhatnék: korábban 10 óra körül muszáj volt legalább egy joghurtot, vagy gyümölcsöket ennem, mert már akkor elkezdett az ebéd körül járni az agyam. Aztán szigorúan délben ettem, mert addigra már olyan éhes voltam, hogy nem tudtam rendesen a munkára koncentrálni. Ez szűnt meg a zabkásázással. Megvan a reggeli, aztán nincs is megállás fél 1-1-ig.
2) Ad egy indítást a napnak: sokan azért nem állnak neki, mert hogy macerás, időigényes. Valójában a leggyümölcsösebb-legkomplikáltabb zabkását is max. 10 perc alatt elkészítem. Ez az idő pedig pont elég arra, hogy közben kicsit felébredjek, amíg megeszem, addig pedig át is gondolom, hogy mik a teendőim aznapra.
3) Szemmel látható eredmény: már két hét alatt is látható a változás, a hasam laposabb, az egész testem valahogy rugalmasabb, feszesebb. Oké, az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a teljes zöldség-gyümölcs fogyasztásomat jelentősen megnöveltem, de nem véletlenül alapozzák fogyókúrás diéták egész sorát a kiadós zabkása-reggelikre.
4) Energikusabbnak érzem magam: őszintén szólva én éjjeli bagoly vagyok, ennek megfelelően reggelente a "ne szólj hozzám az első kávémig" típusú emberek közé tartozom. De a zabkása reggelik óta nem kell végigkávéznom a délelőttöt ahhoz, hogy korán is pörögjön az agyam és fittnek érezzem magam.
Alaprecept:
Bevallom, nem mindig sikerül ezt követnem, inkább az "érzés szerint" típus vagyok, de a zabkása-tudósok egyetértenek abban, hogy a jó zabkásához mindössze ennyi kell:- aprószemű zab (vagy apró és nagyszemű fele-fele arányban)
- tej (ízlés szerint növényi tej, mandula vagy kókusztej leginkább)
- méz / agave szirup
Arányok: a zabpelyhet kétszer annyi folyadékkal főzd meg és édesítsd. Tehát pl: 1 bögre zab+2 bögre tej. Van, aki szerint a tuti krémességhez a titok 1 bögre zab+1 bögre víz+1 bögre tej. De az is lehet, hogy ez a Te ízlésednek túl lágy: ha "rághatóbb", kicsit ragacsosabb állagot szeretnél, akkor 1:1,5 legyen az arány. Kísérletezz! :)
Ezt aztán tetszés szerint dúsíthatod, ízesítheted akármivel (kicsit lejjebb írok erről is).
Főzés nélküli recept:
Akinek tényleg semmi kedve nincs kotyvasztani, vagy nem szeret meleget enni reggel, annak ajánlom a főzés nélküli receptet, amit viszont már előző este el kell készíteni. Ebben az esetben keverd össze az alapanyagokat, tedd egy jól záródó dobozba / befőttesüvegbe és hagyd állni egy éjszakát a hűtőben.FONTOS! Lehetőleg már a reggeli előtt/után igyál meg 2,5 dl vizet és ügyelj rá, hogy napközben is elegendő folyadékot igyál, mert a rostdús ételek több vizet vonnak el a szervezetedtől.
Mit mivel variálj?
Kis túlzással: bármit bármivel :) De ha ragaszkodsz a bevált ízekhez, ezeket javaslom:Alma-fahéj
Körte-vanília
Banán-kókusz
Karobpor-dió
Mogyoróvaj-banán
Bogyós gyümölcsök-csipet gyömbér
Kókusz-mandula
Alma-gránátalma
Kiwi-mandarin
Eper-kókusz
Eper-karob/étcsoki
Répa-vanília-szerecsendió-fahéj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése